Life is a metaphor for golf

Ja, dat zeggen de schotten. Dat is wel wat extreem maar het omgekeerde is wel van toepassing. Golf als metafoor voor het leven. Daar wil ik het in deze blog eens over hebben.

IMG_3621Je staat klaar voor een afslag en je ziet aan de linkerkant van de fairway een vijver, of sloot, in ieder geval iets waar je niet je bal wilt zien eindigen. Als je niet uitkijkt denk je, “daar moet de bal niet heen”. En wat gebeurt er, je bal eindigt uiteraard precies daar waar je hem niet wilt hebben. Hoe kan dat toch?

Ik heb mij laten uitleggen dat dat komt omdat je hersenen geen begrip hebben voor het woordje “niet”. Dus je hersenen denken dat de bal juist daar heen moet waar jij hem niet wilt hebben. Best verwarrend. Wat wel werkt is heel precies een doel uitkiezen waar je de bal wilt laten landen. Hoe preciezer hoe beter. Een vlekje, een struik, een boom in de verte, maakt niet uit als het maar een klein en precies doel is. Dat visualiseer je dan in je hoofd als je aanlegt voor je schot. Als je zelf golf speelt, denk er maar eens over na waarom schijnbaar makkelijke holes vaak zo slecht gespeeld worden!

De idee daarachter is dat een precies doel focus aanbrengt. Focus in je concentratie en je beweging. Hoe meer focus, hoe groter de kans op goed resultaat. Goede golfers spreken wel over tunnelvisie bij het aanleggen voor een schot.

Terug naar de metafoor, werkt dit ook zo in het leven buiten golf?

Ik denk het wel. Wat ik zie in mijn werkzame leven is dat veel mensen erg afgeleid zijn. Dat kan door van alles. Vaak zijn het details (hoewel die soms erg belangrijk kunnen zijn) uitweidingen, praten over wat er mis kan gaan, onmogelijke mogelijkheden bespreken of denken in belemmeringen. Erg veel “niet” taal dus en weinig preciesheid. De focus ontbreekt. Dan blijven de resultaten ook uit. Dan moet er vervolgens weer gesproken worden over hoe dat komt, wat er mis gaat en dus weer veel ” niet” taal, een vicieuze cirkel naar mijn idee.

Wat is dan de oplossing? Volgens mij is het beter een precies doel te bedenken, daar een plaatje bij te fantaseren in je hoofd -hoe ziet het er uit als ik het bereik- en al je energie daar op richten. Dat heet focus!

Wat in ieder geval niet helpt is nadenken over wat er allemaal mis kan gaan. Hoe meer tijd je daar aan besteedt hoe groter de kans dat het ook echt misgaat. Draai het maar om,  je kunt die tijd maar beter besteden aan denken aan je toekomstige succes. Net als in golf, hoe minder slagen hoe beter!!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *